Nuffnang

Wednesday, 16 March 2016

Magis chapter 4 #194




“ma ma macam mana....” Lilo da tergagap-gagap nak cakap.
“selamat datang ke dunia sihir.” Aidan da menyeringai. jelas tak dapat nak sembunyi sengih bangga tunjuk dunia sihir yang awesome dekat Lilo.
Lilo pandang kiri, kanan, depan, belakang dia. This is amazing gila. pemandangan dekat depan mata dia da totally berubah. sebelum ni penuh dengan warga KL yang berpusu-pusu pakai jeans, baju kurung and baju kasual and also formal orang nak ke pejabat bagai, tapi kini pemandangan dekat depan mata dia, I mean, apa yang Lilo nampak dari tingkat atas parkir tu orang yang totally have different view of fashion. Actually, still sama je berpakaian macam manusia normal yang lain.
Cuma kalau dalam cerita Harry Potter, selalu disebut bahawa ahli sihir ni tak tahu nak pakai baju macam manusia normal yang lain. selalunya mesti ada error la dalam berpakaian. kalau ahli sihir lelaki tu, ada yang pakai jubah la, baju kelawar perempuan la apa la. kadang-kadang dia pun tak paham apesal all those ahli sihir dalam cerita Harry Potter tak tahu nak pakai baju macam manusia normal yang lain. tapi apa yang dia nampak kat depan mata dia memang superb. Ahli sihir dekat all those depan mata dia ni semuanya cool gila pakaian dorang.
Lilo pandang Aidan. “kenapa dalam Harry Potter disebut yang ahli sihir tak tahu berpakaian macam manusia biasa?”
Aidan sengih. “tu zaman dulu Lilo. lagipun setting Harry Potter dekat England. tapi ahli sihir dekat Malaysia, most of us can blend well dengan manusia biasa. and tak la buta fesyen sangat. Jom gerak.” Ajak Aidan.
Lepas tu Lilo ikut Aidan bergerak menuju ke PWTC untuk beli barang-barang sekolah. mata dia masih meliar tengok atas bawah kiri kanan semua. kejap dia tengok ada makcik and pakcik yang shopping dengan anak-anak dorang yang beli banyak buku-buku teks tebal. ada jugak pakcik yang beli penyapu terbang. ada jugak yang tengah pimpin anak-anak kecil melintas jalan untuk masuk ke PWTC. and sumpah dia nampak orang terbang guna penyapu terbang and mendarat dekat area bumbung PWTC. Lilo tersengih entah kenapa.This is amazing gila duh!
“kenapa sengih?” tanya Aidan. Budak lelaki tu kerling Lilo. emm, tapi nak tengok naga. agak-agak ada ke naga dekat Malaysia ni?
Lilo menyeringai pandang Aidan. Dorang berdua da mula masuk ke dalam PWTC. aircond sejuk da mula terasa kena dekat kulit badan. memang beza habis dengan cuaca panas terik dekat luar sana. “it was amazing Aidan.” puji Lilo.
“Told ya.” Aidan sengih sebelum gosok-gosok rambut Lilo. Lilo tak marah kali ini. mungkin da biasa dengan tingkah laku Aidan yang suka messy kan rambut dia. kalau dia betulkan balik pun, sama je Aidan akan tetap gosok-gosok rambut dia lepas tu.
“jadi barang pertama apa kita nak pergi beli Aidan?” tanya Lilo semangat. dia keluarkan balik senarai buku, peralatan dan keperluan dari dalam beg sandang dia. dia telek-telek senarai barang dekat kertas kat tangan dia tu.
“sekejap. kita meet up dengan kawan aku.” Aidan tengok jam kat tangan. “dia supposedly pun kena jemput seorang bakal freshmen macam kau. aku da janji dengan dia nak beli barang sama-sama. kejap ea.” Aidan keluarkan fon dari kocek and mula kol seseorang.
Lilo tengok je Aidan yang tengah kol kawan dia tu. Ahli sihir pun guna telefon weh untuk berhubung dengan orang lain. dia ingat ahli sihir still guna burung hantu untuk berhubung dengan orang lain. mungkin dunia da makin maju and obviously, call seseorang lagi laju dari gunakan burung hantu. and takkan la nak guna burung hantu kat dalam shopping mall segala bagai ni. tak pasal-pasal banyak taik burung nanti. KAH KAH KAH. Lilo tergelak sorang-sorang kat dalam hati bila pikir sorang-sorang.
“okies. aku tunggu dekat area pintu masuk PWTC ni.” Bagitahu Aidan dekat kawan dia. “wokies pokies. jumpa kejap lagi.” Aidan tamatkan panggilan, masukkan telefon bimbit ke dalam kocek dan mula megajak Lilo untuk beli air dekat kedai serbaneka dulu. Haus katanya.
Lilo dan Aidan berdiri depan refrigerator and Lilo terfaktab kejap depan tu. “awat?” tanya Aidan. “tak tahu nak pilih air apa?” Aidan gigit bibir sebelum capai bukak pintu refrigerator and capai Jus Mangga. “nak air apa?” tanya Aidan. “amik la. aku belanja.”
“aku ingat air dekat dunia sihir ni lain. rupanya sama je macam air dekat dunia biasa.” Lilo da hampa.
Aidan julingkan matanya ke atas. “kita still dekat Malaysia wahai Lilo.” Aidan da nak tergelak dengan statement yang dia keluarkan sendiri.  “kita bukannya ada dekat Zuhal nak minum air and makan makanan yang berlainan. da, pick somehting. aku nak pergi bayar. and even dekat dunia sihir pun, kita still guna ringgit Malaysia.”
Lilo bukak pintu refrigerator and capai Mirinda Strawberi sebelum pergi ke kaunter follow Aidan. and thanks for god sake la. yang jaga kaunter kedai serbaneka tu bukan bangla or nepal or myanmar yang macam selalu terjadi dekat kedai-kedai sekitar Malaysia ni. yang jaga kaunter tu still orang Malaysia and bukannya bangsa lain.
lepas bayar harga air, dorang berdua tunggu kawan Aidan dekat depan kedai tu. kedua-duanya bukak penutup botol dan minum terus dengan pantas.
“aku ingat there will be something interesting in term of food and drink dalam dunia sihir.”
Aidan teguk lagi air sebelum jawab soalan Lilo. “sama je Lilo. makanan dunia ahli sihir sama je dengan makanan manusia biasa yang lain.” Aidan angkat bahu. “there is no much different. there is no speciliaty in term of food.”
Lilo angguk-angguk paham.
“kawan aku da sampai.” bagitahu Aidan. “yoo!!!” sapa Aidan kuat.
“Aidann!” sahut seorang remaja perempuan lepas tu. dari nada suara budak perempuan tu, dia nampak macam lega sedikit bila dapat jumpa dengan Aidan. budak perempuan tu berlari-lari anak ke arah Aidan.
Lilo telek budak perempuan tu atas bawah atas bawah. emm, lebih kurang, 19 ke 20 tahun usianya. mungkin 21 tahun sama umur dengan Aidan. ikut rambut tocang ke belakang . T Shirt berkolar warna hitam and seluar khakis ketat warna putih tersarung pada tubuh. untuk kasut, budak tu pakai snickers. perghh Lilo. HAHAHAHHAHAHAHAHAHAH. kau memang nak telek semua orang atas bawah ke? mula-mula Aidan. lepas tu kawan Aidan pulak.
dekat tepi budak perempuan tu, ada seorang budak lelaki yang lain. Lilo terngeri and terfaktab sesorang.
“Aidan.” suara budak perempuan tu da nak nangis. “emm, macam mana ni? kau tahu kan aku tak berapa bagus dalam medicine.” budak tu da gelabah sikit.
dekat dahi budak lelaki tu ada satu garisan panjang and darah tak berhenti mengalir. Sapu tangan yang budak lelaki tu guna untuk lap darah pun da naik banjir da Lilo tengok. penuh and basah dengan warna merah. bibir budak tu da pucat sikit. Dia sendiri pun da naik pucat tengok keadaan budak lelaki tu.
“Lilo, kasi budak ni minum mirinda strawberi kau.” arah Aidan.
Lilo hulur botol mirinda strawberi dekat budak lelaki tu and budak lelaki tu terketar-ketar nak bukak tutup botol mirinda. Jelas da tak dapat fokus lagi. Lilo yang rasa kesian amik balik botol tu and bukakkan untuk budak lelaki tu.
“minum dulu air tu. untuk kasi gula balik dekat badan kau.” jelas Lilo. budak perempuan kawan Lilo tu pulak da gelisah bagai memang tak dapat nak bertenang lagi. budak lelaki tu minum seteguk, dua teguk , tiga teguk air yang Lilo kasi sebelum tutup balik botol dan hulu kembali pada Lilo.
“thanks.” ucap budak lelaki tu getar. and Lilo tak rasa budak tu getar sebab tengok dia yang ada rupa paras rupawan and tampan. KAH KAH KAH. bangang la Lilo. kau memang la ada imaginasi bangang. tapi dia rasa budak tu getar sebab darah yang masih tak berhenti lagi kat dahi dia. budak tu lap lagi darah yang nak mengalir turun dari dahi. Lilo rasa terganggu. nak je dia tepi tangan budak lelaki tu.
Aidan keluarkan tongkat sakti dan tuju pada garis panjang dekat dahi tu. “prohibere saunguinem.” bisik Aidan. tak lama lepas tu luka kat dahi kembali bercantum and darah mula berhenti meleleh.
“oh gosh. aku terlupa pasal prohibere sanguinem.” kata kawan Aidan pantas. “I was too panic and aku nak larikan diri cepat je masa tu. masa dalam perjalanan ke sini aku asyik guna Sutura je. patut la darah tak berhenti mengalir.”
Dekat dahi budak lelaki tu still terdapat bekas darah meleleh. Kawan Aidan tu gigit bibir. dia lentur-lenturkan tongkat saktinya. “emm, he looks messy.” Gumamnya.  “Quia Mundatis.”
bekas darah dekat area dahi budak and muka budak lelaki tu mula meruap hilang.
“that’s better.” Adriana telek muka budak lelaki tu. “yang lain-lain takde cedera kan?”
“nope. positively okay.” jawab budak lelaki tu lepas tu angkat two thumbs up.
Aidan angkat kening. “Cohors Fures ke?”
Muka budak perempuan tu muram. “aah.” dia pandang Aidan dan Lilo silih berganti. “korang tak kena serang?”
“kena je. tapi budak perempuan yang serang kitorang tu agak loser. so dapat la lepaskan diri. by the way, ni Lilo. Lilo, ni kawan aku. I mean, my bestfriend dekat KGMS. Alya Adriana. boleh panggil dia Adriana. selalunya kitorang team sesama untuk Duel Tournament and....” Aidan teragak-agak pandang budak lelaki sebelah Adriana tu.
“oh.” Adriana terlupa nak perkenalkan budak lelaki sebelah dia tu. hahahaha. Lilo tengok perempuan tu memang la macam clumsy habis.
“ni Nawfal.” perkenal Adriana. “kitorang gerak dari Seremban tadi. lepas tu kena serang on the way dalam perjalanan nak ke KTM. macam cibs gila. eh jom la kita beli barang. lepas ni nak balik ke Seremban semula. so, we better hurry. mula-mula kita carik tongkat sakti dulu untuk bebudak ni.” Ajak Adriana.
keempat-empat dorang lepas tu mula gerak dari depan kedai serbaneka tu and mula bergerak untuk carik kedai tongkat sakti.
“so, apa jadi dengan korang berdua?” tanya Adriana. budak perempuan tu kesat peluh dekat dahi.
“not much. Cuma kena serang dengan budak perempuan gila Cohors Fures yang berpakaian ala-ala gothic.” Bagitahu Aidan. “I’m telling you Adriana. That girl macam tak waras gila. kan Lilo kan?” Tanya Aidan mintak persetujuan Lilo.
Lilo angguk setuju. “agak la. that Cohors Fures girl sure macam perempuan terlepas dari Tanjung Rambutan.” gumam Lilo.
Adriana mengeluh kuat. “at least korang kena serang seorang Cohors Fures. I dont know what is happening Aidan tapi Cohors Fures da melampau.”
“apesal?” tanya Aidan. budak lelaki tu da picing mata pandang Adriana yang berjalan sebelah dia.
“tiga orang!” marah Adriana.
“what?” Aidan da kerut dahi tak paham. “tiga orang?” Aidan pandang Nawfal sebelum pandang Adriana balik. “siapa Nawfal ni?” tanya Aidan curious. Lilo tetiba pandang Nawfal kat sebelah dia dengan pandangan curious jugak sama macam Aidan pandang budak lelaki tu. Nawfal cuma sengih awkward dan lap peluh dekat pelipis dia.
“keturunan Yamtuan Antah Yamtuan Radin! For god sake Aidan. aku terkejut gila bila aku tahu tadi. no wonder 3 Cohors Fures serang kitorang. aku da masuk part terjerit terkejut kat dalam KTM tadi bila tahu siapa dia ni.”
“siapa....” Tanya Lilo nak tahu.
“Yamtuan Antah Yamtuan Radin is a Yang Dipertuan Besar Negeri Sembilan yang ke enam. dia jugak la yang gigih lawan British around 18’s masa dorang nak invade Malaya.” Jawab Aidan tapi tak alih pandang dari muka Nawfal.
Lilo kerling Nawfal. Mangai keturunan diraja rupanya mamat ni.
Nawfal sengih bersalah. “I’m so sorry kak Adriana. Saya tak tahu pulak yang saya ni akan diburu ke apa ke. and saya tak tahu pulak yang saya ni ahli sihir. even my parents pun terkejut tadi.”
“emm, takpe la Nawfal. benda da lepas.” Gumam Adriana. “tapi Aidan, serius aku risau Nawfal ni.” da keluar riak muka risau barabas kat muka Adriana.
“aku rasa dia akan okay je kot. No worries la. everything will be fine. So, macam mana handle 3 cohors fures?” Aidan da nak tergelak.
diorang berempat naik eskelator menuju ke tingkat atas.
“tak lawak la Aidan. gila gelabah la aku tadi. emm, tapi still tercedera jugak si Nawfal ni. sorry kiddo.” Adriana mintak maaf dekat Nawfal.
“naaa Kak Adriana. it’s okay.”
Lilo da tak tahu nak cakap apa. ada 3 Cohors Fures serang dorang berdua tadi? perghhh. This Adriana girl memang power la sebab boleh kalahkan 3 Cohors Fures. bayangkan kalau ada 3 orang gila yang serang dia dengan Aidan tadi. emm, mesti da kena panggang aku tadi.
Aidan and Adriana berhenti depan kedai Tongkat Sakti Ahli Sihir Malaysia. Lilo dan Nawfal berhenti sebelah dorang berdua. Lilo berdiri sebelah Aidan and Nawfal berdiri sebelah Adriana.
“selamat datang ke kedai Tongkat Sakti Ahli Sihir Malaysia.” perkenal Aidan. “antara kedai tongkat sakti terbaik sekitar Malaysia.” budak lelaki tu menyeringai. “jom masuk. mari dapatkan your magic wand!” kata Aidan semangat. budak lelaki tu tolak pintu masuk kedai tu and lepas tu dengar bunyi macam bunyi bila kita masuk 7 eleven tu. Ding sound.
“haiii. selamat datang!!” sambut pekerja kat kedai tu ceria.
“nama kedai ni macam Kedai 1 Malaysia kan?” kata Nawfal. Lilo da gelak. budak Nawfal ni pandai jugak buat lawak dengan aku.
“tapi serious la. aku da rasa macam masuk 7 eleven sebab ada bunyi kat pintu masuk dia.” balas Lilo. Nawfal terus gelak lepas tu.

p/s
sorry. been busy a bit this final semester. aku akan lebih update lepas ni. huhu. Kisah tuper iroo part 2 pun aku still tak update kan? haha



11 comments:

  1. Bila nk smbung cerita remaja... nak hisha

    ReplyDelete
  2. Really wonderful article, Thanks for the good piece of working style in this magi's chapter article. My humble request for all the people who are having interest in the field of learning are always welcome to the world of blogging. Most of them are thinking that it is mainly started for earning money through online. But, this is the place where they could learn the grammatical, vocabulary and communication skills of English Language. The art of blogging has been even used in our custom research writing paper office, as this is really one of the best way to develop our writing and reading skills and also we can develop our knowledge by learning new words on each and every day,

    ReplyDelete
  3. Omak kau.. bestfriend aku muncul!!! Sebijik siakk nama, alya adriana πŸ˜‚πŸ˜‚

    ReplyDelete
  4. Hey, try http://www.steamwalletgifts.com - I got free steam wallet card here! Get yous too in less than two minutes!! Everybody is already using free steam cards from here.

    ReplyDelete
  5. Hey, try http://www.steamwalletgifts.com - I got free steam wallet card here! Get yous too in less than two minutes!! Everybody is already using free steam cards from here.(aLL9t9z9eq)

    ReplyDelete
  6. Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya IBU HERAWATI seorang TKW dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar IBU DARNA yg dari singapur tentan AKI SYHE MAULANA yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya saya juga mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor Togel toto 6D dr hasil ritual/ghaib dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus dan menang RM.230.000 Ringgit ,kini saya kembali indon membeli rumah dan kereta walaupun sy Cuma pembantu rumah tanggah di selangor malaysia, sy sangat berterimakasih kepada AKI SYHE MAULANA dan tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui AKI MAULANA saya juga sudah bisa sesukses ini. Jadi kawan2 yg dalam kesusahan jg pernah putus asah, kalau sudah waktunya tuhan pasti kasi jalan asal anda mau berusaha, ini adalah kisah nyata dari seorang TKW, AKI MAULANA adalah guru spiritual terkenal di indonesia. jika anda ingin seperti saya silahkan Hub: 0852-9827-5599 atau kunjungi situs/website KLIK DISINI DUNIA GHAIB


    ReplyDelete
  7. Alya Adriana is my niece name.nama yg sya bagi kat anak abg sy yg lahir tahun lepas.x sgka dlam cerita ni ada nama tu.im shocked actually

    ReplyDelete

Kalau rasa entry ni best, boleh komen :)